הנחת כיפה בתוך הכובע במקום שאין עירוב

האם מותר בשבת לשים את הכיפה בתוך הכובע ואח"כ לחבוש אותו ולצאת כך במקום שאין עירוב אף שלפעמים הכיפה נשארת "תפוסה" בתוך הכובע ולא "נופלת" חזרה על הראש ?

תשובה:

לא, אין היתר ללכת עם כיפה וכובע אלא אם כן הכיפה מונחת על הראש.

מקורות:

עי' שו"ע או"ח סי' שא סמ"א שכתב שמותר ללכת עם כובע וכיפה רק באופן שהכובע מהודק לראש ואין חשש שמא יפול וילך ד' אמות, וכל זה דווקא באופן שהכובע והכיפה מכסים את הראש, וכמבואר בשו"ע שם בסעיף לו לגבי הליכה בשני מלבושים זה על גבי זה וז"ל השו"ע "מותר לצאת בשבת בשני מלבושים זה ע"ג זה בין לצרכו בין לצורך חבירו בין שהם שני חלוקים בין שהם שני סרבלים (פי' סרבל כסות העליון) בין שהם שתי חגורות זו ע"ג זו, ואפי' אין מלבוש מפסיק ביניהם. הגה: ויש אוסרים שתי חגורות זה על זה אא"כ מלבוש מפסיק ביניהם (א"ז ותוספות ומרדכי פרק במה אשה), וכן ראוי לנהוג. ומותר ללבוש  שני כובעים זה על זה (א"ז), וכן שני אנפילאות" והכוונה שכאשר שני המלבושים הם ממש על גבי בשרו או אחד ע"ג השני כשכך הוא הנוהג, אבל להניח כיפה בתוך הכובע זה טלטול גמור [שלא כדרכו], ולכן אין לעשות כן בשבת.