דייר בבית משותף קודם לשכור מוועד הבית על פני השוכר הראשון

אני מנהל וועד בית.
בקרוב אמור לפוג חוזה שכירות עם שוכר המקלט בבנין.
השוכר רוצה בכל מאודו להמשיך את השכירות.
דא עקא, שאחד מן השכנים חשקה לבו לשכור את המקלט לצרכיו, והוא רוצה שאוציא את השוכר לטובתו.
השוכר מתנגד לכך בטענה שזה יגרום לו נזק של העברה וכו'.

תשובה:
שלום רב,
וועד הבית רשאי להשכיר לכל המרבה במחיר, במקרה ששניהם רוצים לשלם אותו מחיר יש להשכיר לשכן, כיון שהוא שותף במקלט.
אם השוכר הראשון השתמש למגורים והשכן רוצה להשתמש כמחסן, יכולים אף מיעוט השכנים לדרוש להשכיר לראשון למגורים, כדי שהמקלט יהיה יותר פנוי בשעת הצורך ר"ל.
מקורות:
בשו"ע חו"מ סי' קעה סעיף ה מבואר ששותף עדיף ממצרן ויכול לסלק אותו, מאידך בסעיף סג מבואר ששוכר אין לו דין מצרנות כלל. אמנם הסמ"ע שם כתב שיש לשוכר דין מצרנות, אבל כאמור שותף עדיף גם ממצרן. ועיין גם בשו"ע סי' רלז שאין איסור לשכור מהיהודי אם עדיין לא סיכם עם הראשון, ובנידון זה נראה שאפילו אם סיכמו עם השוכר הראשון ניתן להשכיר לשכן, שהרי אפילו אם השכירו כבר השכן היה יכול להוציא את השוכר הראשון מדין מצרנות.
לגבי אם השכן רוצה להשתמש כמחסן, עיין בשו"ע שם סעיף כג שאם יש הפסד למשכיר אם ישכיר למצרן, אין דין מצרנות. מקלט המשמש כמחסן יש בו בודאי הפסד, ואפילו מיעוט רשאים לדרוש שלא לעשות מהמקלט מחסן כיון שהמקלט נבנה מלכתחילה לצורכי ביטחון.