שם אם הגר, והתרת שבועה

שלום שמי יונה
יש לי 2 שאלות
הראשונה קשורה לגיור אני התגיירתי ואחרי אמא שלי התגיירה אני יכול להגיד שאני יונה בן דינה או אני צריך להיקרא יונה בן שרה אימנו,גם אם יהיה לי קשה?

שאלה שנייה קשורה לשבועות, שבועה,אם אמרתי שאני משביע לעשות משהו ועכשיו אני מתחרט איך אני מבטל את השבועה?

תודה רבה

תשובה:

גר אין לו יחוס לאביו ואמו, ולכן שמו "בן שרה אמנו", אין הבדל אם ההורים גם התגיירו בין יחד עמו ובין לפניו או אחריו או שהתגייר לבד.

בנוגע לשבועה, באופן כללי למנהג האשכנזים לא מתירים שבועות רק בדוחק גדול, וצריך לזה מומחיות מיוחדת, ולכן צריך ללכת לרב גדול ומומחה כדי שידריך אותך אם אפשר להתיר את השבועה וכיצד לעשות זאת, ולפי מנהג הספרדים מתירים את השבועה כדין התרת נדרים, אולם גם לזה צריך רב שילך אליו וידריך אותו באופן פרטי לגבי שבועה זו

מקורות:

עי' שו"ע יו"ד ס'י רג וסי' רל ס"א שדעת השו"ע שמתירים שבועה אפילו שלא מדוחק, ודעת הרמ"א כדעת הראשונים שהחמירו כדברי הגאונים שאין מתירים שבועה בזמן הזה, ורק מדוחק ולצורך מצוה הקילו.