מתרים לכולל, כמה אחוזים רשאי לקחת

פתחנו כולל לצורך פרנסה כמה אחוזים מותר לנו לקחת?

תשובה:

שלום רב,

אין שיעור קבוע כמה אחוזים מותר לקחת. 50 אחוז ודאי שלא, עיין שו"ת משנה הלכות ח"ד סוף סי' רלז. אם מתרימים עבור מוסד ידוע, מותר לקחת אחוזים נמוכים בלבד, כיון שהמוסד מדבר מצד עצמו, אם אוספים למוסד בלתי ידוע או לאנשים פרטיים, מותר לקחת אחוזים יותר גבוהים.

כאמור, אין בזה שיעורים קבועים, ותלוי בשיקול הדעת. אתם יכולים לקחת אחוזים בשיעור שהתורם ודאי יודע שרוב המתרימים לוקחים. שמעתי בשם ראש כולל אחד ששאל למרן הגרש"ז אויערבאך, ואמר לו שייקח 10-15 אחוז בלבד, שמעתי עוד מראש כולל אחר ששאל להגרי"ש אלישיב שליט"א והשיב לו שייקח כמה שפחות.