צורת התנוחה בשמיעת קדיש

שלום לרב.

אמרו לי בזמן ששומעים קדיש אם עומדים אסור לשבת וזה ראיתי בספר ההלכה אבל אם יושבים אסור לעמוד זאת לא ראיתי בספר

אשמח אם אקבל תשובה מפורטת.

תודה כבוד הרב

תשובה:

א. מנהג הספרדים וכן יש שנהגו כן בין האשכנזים וכן הוא על פי דעת האריז"ל הק' שאם שומע את הקדיש בשעה שעומד הרי נשאר לעמוד. ואין לשבת באמצע שמיעת הקדיש.

ב. יש נוהגים בין האשכנזים שאף שומע את הקדיש ולפני כן ישב שעומד לכבוד שמיעת הקדיש.

ג. לכל הדיעות אין שום איסור לעמוד גם אם כבר ישב קודם לכן.

ד. במקום שאומרים קדיש לפני ברכו של תפילת ליל שבת יש לעמוד גם אם ישב קודם לכן, כיון שאז הוא זמן של קבלת נשמה יתירה ["רוח"] של שבת קודש, וכן באמירת "ופרוש עלינו" ובקדיש שלאחריו שקודם תפילת העמידה.

מקורות:

א. דעת המהרי"ל והט"ז (סי' נג סק"א) והאריז"ל (הובא בדרכי משה וט"ז שם) וכן הביא במשנ"ב (סי' נו סק"ח), וכן הוא מנהג הספרדים כמ"ש הכף החיים סי' נו סק"כ.

ב. דעת הרמ"א (סי' נו סעיף א) מג"א שם סק"ד וביאור הגר"א, וכ"כ בשו"ע הרב (שם ס"ה) ומשנ"ב (סי' נו סק"ח) שיש לחוש לדעת המחמירים.

ד. משנ"ב (שם) כף החיים (שם ס"ק כג).