מיחזור גניזה

שלום כבוד הרב
שמי יוסף ואני רב בבית ספר ממלכתי דתי בכל שבוע נאגרים אצלנו חומרים לגניזה

אשמח לדעת האם מותר למחזר אותם?
(עקב בעיות עירוניות יש בעיה למחזר אותם)

תשובה:

חס ושלום, אסור למחזר חומרי גניזה שנעשו על דעת ללמד את האנשים דברי תורה.

מקורות:

לגבי עלי הגהה וכד' שנועדו שלא לשם לימוד דנו הפוסקים אם מותר למחזר אותם ודעת הפוסקים שאסור עי' גנזי הקודש פרק ח סעיף ט, אולם דפים שנדפסו על מנת שיקראו וילמדו מהם, אסור לכל הדיעות ללא יוצא מן הכלל למחזר ראה שם בארוכה במילואים סי' ג,

אף הגאון רבי יהודה הנקין (שו"ת בני בנים ח"ג סי' כ) האריך מאד בכל צדדי השאלה ולא מצא מקום להקל, וכן מוכח דעת הגרח"ד הלוי (שו"ת עשה לך רב ח"ג סי' כח) שהנחתם במקום שוודאי יבואו לידי בזיון יש בזה משום ביזוי כתבי הקודש.

מה שמובא באיזהו מקומון שדעת הגר"מ פיינשטיין להתיר אין זה נכון, ומש"כ בשו"ת (או"ח ח"ד סי' לט), מדבר בקרעי דפים וחתיכות דפים מספרים שלמים שאין אפשרות נורמלית ללמוד בהם, אבל עלונים העשויים ללמוד מהם עצמם לא סבר להתיר בכלל, וסובר שם שהנחתם במיכלים העשויים למיחזור נחשב לאיבודם בידיים ע"ש.

כמו כן מה שיש שצירפו להקל לא שייך כאן יש שצירפו שאין קדושה בנדפס במכונה, דבר שכל הפוסקים הכריעו שיש בזה קדושה, ונחשב לכוחו על כל פנים, כמו כן יש שצירפו באופן שגוי הוא המדפיס, דבר שלא מצוי בארץ ישראל, אלא רוב העובדים הם יהודים, כמו כן מה שצירפו שרק בכתב אשורית יש על זה קדושה, מעיקר הדין כל כתב מרובע יש לו דין של כתב אשורית ורק כתב יד נחשב ללא כתב אשורית.