חישוב מעשר כספים פעם בשנה

לרב שלום
אני הייתי רוצה לשאול על מעשרות
אם עשית מספר עסקאות שבחלקן הפסדת ובחלקן הרווחת האים לעשר בכל מקרה מעשר מלא על הרווחים או רק על הפרש הרווחים לאחר קיזוז ההפסדים ?וכל כמה זמן לעשות חישוב זה(חודש?רבעון?שלושת הרגלים?)
בתודה מראש

תשובה:

שלום רב,

לרוב הפוסקים ניתן להפריש מעשר פעם אחת בשנה על כל השנה יחד, וכמובן שהפסדים מעסק אחד מקזזים את הרווחים מעסק אחר. אבל מצוה מן המובחר להפריש מעשר מכל עסק בנפרד ואז ההפסדים אינם מקזזים. אם מפרישים פעם בשנה יש לרשום כל סכום צדקה שנותנים במשך השנה ובסוף השנה לקזז מהמעשר.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 29 עמוד ג דין 11 ובהערות שבעמוד ו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לרב שלום
    שאלתי היתה לגבי מספר עסקאות באותו עסק ותחת אותו חשבון
    כגון מכולת שמכרת בה 4 חלב
    על 2 הרווחת ועל 2 הפסדת
    האים לעשר על 2 חלב המרווחים או לקזז ההפסדים מהרווח
    ואז לעשר
    בתודה מראש

  2. שלום רב,
    כפי שכתבתי ניתן לחשב בסוף השנה כל העסקים יחד ולקזז את ההפסדים מתוך הרווחים. לדעת המחמירים מסתבר שאם יודע כשמכר שתי חלב כמה הרוויח ממכירה זו יש להפריש מעשר מיד, אבל למעשה לא ייתכן לדעת כמה הרוויח ממכירת שתי חלב, שהרי יש לנכות את כל ההוצאות של החנות והוצאות אלו מחושבות גלובאלית. וממילא לא שייך להחמיר על כך, זולת אם מכר שתי חלב ברחוב באופן פיראטי.