חזקת חלבי בקפה

שלום כבוד הרב,
האם מותר לראובן להכין קפה שחור עם כפית חלבית כגון ששמעון הכין נס-קפה שעה לפני כן ושטפה היטב.
ולשתות את הקפה בעוד ראובן בשרי כגון שאכל בשר בסעודה שעתיים לפני כן?

האם הקפה השחור חלבי, בחזקת חלבי או פרווה?

תשובה:

הקפה בחזקת חלבי, דהיינו שאין להשתמש בו במהלך ארוחה בשרית, אולם מותר להשתמש בו לאחר הסעודה.

מקורות:

כאשר יש ספק אם יש שם חלב או לא ויש ספק אם יש שם שישים כנגד החלב, יש להחמיר שלא להשתמש בזה בשעת סעודה משום שנחשב כעין עשיית ספק איסור לכתחילה, ולכן יש להשתמש דווקא בקפה שלא השתמשו בו עם חלב [עי' פמ"ג יו"ד סי' צז בדין עירוב חלב עם יין], אולם לאחר הסעודה ויש ספק אם יש כאן איסור בכלל אין מניעה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לכבוד הרב
    אינני מבין מדוע הקפה הוא בחזקת חלבי. הרי הכפית הייתה שטופה וממילא יש בה בסך הכל טעם חלב והטעם היוצא ממנה לקפה הוא נ"ט בר נ"ט דהיתרא שאין שום מניעה הלכתית לאכול אותה ביחד עם בשר. גם האיסור לכתחילה לאכול נט בר נט עם בשר לא שייך כאן משום שהאיסור הוא לערבם יחד. מעבר לכך השוע לא סובר את האיסור וממילא אם השואל הוא ספרדי אין לו שום איסור. כמו כן צריך לקחת בחשבון שהקפה הוא כלי שני ובפרט אחרי ששפכו לתוכו חלב שמקרר אותו.
    בכבוד רב
    מרדכי פוגל