שנת אבילות בשנה מעוברת

אבי נפטר בא' תשרי ראש השנה והשנה שנה מעוברת כיצד עלי לינהוג, ומתי מפסיק לומר קדיש מתי מסתיימים 12 חודש, ומתי מקיימים אזכרה על הקבר?

אחי נפטר שבועיים לאחר אבי כיצד אני נוהג לגבי אמירת קדיש כי על אבא נהוג לומר רק 11 חודש ועל אחי 12 חודש?

תשובה:

יש לומר קדיש עד כט תמוז, למנהג האשכנזים לא אומרים שוב קדיש עד לסיום שנת האבילות, ומאז ואילך רק ביום היארצייט [-יום השנה], למנהג הספרדים מפסיקים לומר לשבוע הראשון של חודש אב, ושוב ממשיכים לומר עד ל' אב, ומפסיקים לומר עד סיום שנת האבילות, אין לומר על האח במשך השנה של האב, כיון שזה נראה כמי שהנך אומר על אביך, לאחר סיום שנת האבילות [א' תשרי תשע"ב] תוכל להמשיך לומר קדיש על אחיך.

אזכרה יש נוהגים לעשות בסיום 11 חודש וביום השנה, [ומאחר ויום השנה הוא בראש השנה יש לערוך את האזכרה בליל ערב ראש השנה], ויש שנהגו לערוך גם בסיום 11 חודש וגם בסיום 12 חודש וגם ביום השנה.

מקורות:

ראה כאן וכן כאן