מים של נטילה לסעודה לאחר הנטילה

האם מותר לשתות את מי הנטילה שלפני הסעודה?
האם מותר לאכול אוכלין (פירות למשל) שנפלו עליהם מים אלו בנטילה? לאוכלם בעודם רטובים?
אין מדובר בנטילת ידים שחרית לאחר שינה.
נא לצרף טעם\הסבר לתשובה.
תודה

תשובה:

מי נטילת ידים לסעודה לא מטמאים אלא את הידים אך לא כל דבר אחר, ולכן מותר להשתמש בפירות או אוכל ושאר כלים שנפלו עליהם מים אלו, ולא הזהירו חז"ל והפוסקים לשופכם למקום מאוס וכד', כיון שעיקר הנטילה הוא משום טומאה על הידים בלבד.

אמנם נהגו שלא להשתמש מי הנטילה של הסעודה לשאר צרכים, אך אין זה מן הדין אלא מנהג בעלמא.

מקורות:

בגמ' מבואר שמים ראשונים ניטלים בין בכלי ובין על גבי קרקע כיון שאין עליהם רוח רעה, ונפסק להלכה בטור ובשו"ע סי' קסב סעיף י, ולכן לא מצאנו בכל הפוסקים שיכתבו שיש איזה שהיא מניעה להשתמש במים אלו לצרכים אחרים, ולכן המנהג ששופכים את המים בתוך הכיור אינו מן הדין כלל וכלל.