שליח צבור שיש לו שונאים מתוך ציבור המתפללים

שאלה:

שליח צבור שיש לו שונאים שאינו מדבר איתם, לפחות ארבע מתפללים מתוך כ 15 או 20 מתפללים בסך הכל, האם יכול להיות חזן?

תשובה:

לכתחילה אין למנות שליח ציבור כשידוע שיש לו שונאים מהציבור, אולם ש"צ שנתמנה אפילו היה ידוע שיש לו שונאים, כיון שהמינוי נעשה ע"י הגבאים הקבועים לכל עניני בית הכנסת והוסמכו לכך ע"י המתפללים או הרב, אי אפשר למנוע ממנו לשמש כחזן.

מקורות:

עי' שו"ע או"ח סי' נג סי"ט, ובמשנ"ב שם ס"ק נב וס"ק נו, ובשער הציון ס"ק מה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אני מתנצל לא הסברתי את השאלה ולכן אני אסביר,
    הבית כנסת בישוב אחד מתוך 5 בתי כנסת, אין חזן קבוע באף אחד, חזנים מתחלפים בכל תפילה, ולכן אין מינוי חזן קבוע.
    החזן שמדובר עליו הוא אחד מתוך חלק של כמה שיכולים לחזן, אבל רק הוא שונא אנשים שלא רוצים לשמוע אותו, והוא מנבל את הפה כלפיהם וגם לא מדבר אתם, וביום כיפור התש"ע עלה לתיבה עם הבן שלו בכח לחזן ואנשים הלכו מבית הכנסת לבית כניסת אחר ולא חזרו עד היום בגללו, אני מבקש עיון מחדש ותשובה עוד היום אם אפשר בברכת התורה שמואל

  2. אסור לחזן לגשת לעמוד בחוזקת היד, ולכן אם יודע שיש אנשים שאינם מרוצים מתפילתו אין לו לגשת לעמוד התפילה, אולם יש לומר לו זאת ברוח נעימה ובפנים מסבירות.

  3. הוא לא לוקח לך את העבודה!!! אתה כבר לא שם ולא תהיה שם גם אם הוא לא יקבל את העבודה, כך שאין לך מזה כל נזק, ואדרבה תעודד אותו לקחת אותה כדי שלא ירגיש אי נעימות ממך. ובזכות זה אני בטוח שהקב"ה ישלח לך משהו אחר.