לימוד סיפרי שו"ת

שאלה:

מה המלצתכם לגבי ספרי שו"ת. מה מוממלץ ללמוד לפי סדר, הכונה לשותים בהירים וברורים לקורא.

תודה

תשובה:

אין ענין בלימוד ספרי שו"ת באופן כללי, כיון שמטבע הדברים הם מדלגים מנושא לנושא, ואין אחידות בסדר הדברים, ספרי השו"ת בעיקר נועדו לצורך בירור מקומי על נושא מסוים, או לצורך רבנים ומורי הוראה, משום כך קשה להציע לאדם על ספר שו"ת, בפרט כאשר לא ידוע טבעו ומהותו, יש כאלו שיצא להם תועלת מספרים המקיפים נושא באופן רחב, וישנם כאלו שהדבר יגרום להם ביטול זמן, יתירה מזו, בדרך כלל ספרי השו"ת אינם עם מסקנות ברורות, וניתן לטעות במהרה, משום כך, האופן הטבעי שבו אדם צריך ללמוד עניני הלכה הינם לפי סדר ההלכות, למתחילים ספרי הקיצור למיניהם [קיצור שולחן ערוך, חיי אדם, בן איש חי וכיוצא בזה, וכן ספרי קיצור עכשווים, כשמירת שבת כהלכתה, ילקוט יוסף וכדומה], ולאלו שיודעים ספר יכולים ללמוד משנה ברורה וכף החיים וכיוצא בזה, כדי שיוכלו להקיש ולדמות מילתא למילתא, אך ללמוד ספר שו"ת כסדר אין בזה טעם [מצינו גדולי ישראל שעשו כן, לאחר שידעו כבר את הש"ס והשו"ע, אך לא עשו זאת מעולם לפני כן]

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. קשה לענות למי שאינני מכיר, את סגנונו ובפרט סגנון החשיבה ודרך לימודו, אם יש רב באזורך שמכיר אותך אישית תוכל להתייעץ אתו.