עבודה אחר הצהרים ביום שישי

שאלה:

שלום וברכה

אני עובד בסין במשרד של יבוא ויצוא, האם מותר לעבוד עד שעה 3, כששבת נכנסת בשעה 4 וחצי והלאה.

אמרו לי שאסור לעבוד אחרי חצות היום. האם לנהל עובדים עד שעה כזאת גם ניחשב למלאכה, ואם זה משנה עם יש לי עובדים גוים או יהודים

תשובה:

אם הינך פועל של בעל הבית [מנהל עבודה מטעם חברה וכד'] כדאי לסכם עם בעל הבית לסיים את העבודה עד זמן מנחה קטנה [דהיינו כשעתיים וחצי לפני שקיעת החמה], ואם כבר סיכמתם על זמני עבודה ואי אפשר להתחרט שאינך יכול לבקש זאת, מותר לעבוד בעבודה זו אף שמסיימים רק בשעה , ואם יש שם גם עובדים יהודיים, יש לדאוג שיגמרו את העבודה עד זמן כזה שיוכלו לחזור הביתה ולהכין את עצמם ברחיצה וכו' עד שבת.

בעבודת כפיים של אדם אצלו בבית המלאכה או בשדה וכדומה, לכתחילה יש להשתדל שלא לעבוד אחרי חצי שעה לאחר חצות היום, והמיקל לעבוד עד שעתיים וחצי לפני שבת לא הפסיד וכן נהגו, אך לאחר זמן זה לא כדאי לעבוד כיון שהעושה כן לא רואה סימן ברכה במלאכתו, ומזלזל בכבוד שבת, אבל פועל שעובד אצל בעל הבית וכן בעל חנות שמבצעים בה קניה ומכירה מותר לו לעבוד עד סמוך לשבת באופן שיכול להגיע הביתה ולסדר את עניניו לפני שבת, אך כאמור פועל שעובד אצל בעל הבית כדאי שיסכם בשעת קבלת העבודה עם בעל הבית שיסיים את העבודה עד שעתיים וחצי לפני שבת, וחנויות יסגרו את החנות שעה לפני שבת.

יש להדגיש שכל זה בערב שבת וחג הרגילים, אולם בערב פסח אסור לעשות כל מלאכה לאחר חצות היום, אלא דברים שהם לכבוד החג.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' רנא ס"א, ובמשנה ברורה שם, שער הציון ס"ק ה, סי' רנו משנה ברורה ס"ק א, ושעה"צ ג, סימן תסח בדיני ערב פסח.