לימוד תורה בעל פה

שאלה:

שלום כבוד הרב

אם אדם לומד תורה רק מתוך דיבור ולא קורא בעיניים האם זה נחשב ביטול תורה?

תשובה:

עיקר לימוד תורה הוא בהוצאת המילים בפה או בהקשבה לשיעור ולחברותא, אין חיוב לקרוא בעיניים, אולם "אותיות מחכימות", אך אין בזה כלל ביטול תורה, אולם תורה שבכתב [תורה נביאים וכתובים – תנ"ך], יש איסור לקרוא בעל פה רק בדברים שכולם מכירים ויודעים, כגון קריאת שמע פרשת התמיד וכדומה.

כבר יעצו גדולי ישראל לדעת לפחות כמות מסוימת של דברי תורה בעל פה [משניות, הלכות וכד'], כדי שכאשר יהיה במקום שאין שם ספרים [תור לרופא וכד'] יוכל ללמוד בעל פה.

מקורות:

עי' שו"ע או"ח סי' מז סעיף ג-ד, ובערוך השולחן שם.