לתרומות לחץ כאן

לקיחת שכר מאסיפת כסף לצדקה

שאלה:

שלום וברכה

אני אוסף כספים בחו"ל ובארץ למען כל מיני מטרות, כמו אוכל לאנשים וללומדי תורה ולקנות ספרים לחלק ולפעמים בשביל תרופות.

שאלתי אם מותר לקחת כסף מתוך התרומה, יש אנשים שאמרו לי 20 אחוז יש אנשים שאמרו 49 יש שאמרו רק שכר חודשי קבוע. אז שאלתי אם זה משנה למה אני תורם או שחיבים להגיד לתורם או למי שאני תורם בשבילו או שאסור לקחת בכלל כלום ומה שמקבלים חייבים לתת 100 אחוז לתרומה.

תשובה:

לעני המקבל אינך צריך לומר כלום, העני ודאי היה מסכים שתיקח אחוזים. הבעיה היא מצד התורמים, שהם ודאי לא היו מסכימים לתת אם ידעו שאתה לוקח לעצמך אחוזים גבוהים. אבל אחוזים נמוכים אתה רשאי לקחת מבלי לומר לתורם, כיון שכל התורמים יודעים שהאוספים צדקה לוקחים אחוזים ולא עובדים חינם.

אין שיעור קבוע כמה אחוזים מותר לקחת. 49 אחוז ודאי שלא, עיין שו"ת משנה הלכות ח"ד סוף סי' רלז. אם מתרימים עבור מוסד ידוע, מותר לקחת אחוזים נמוכים בלבד, כיון שהמוסד מדבר מצד עצמו, אם אוספים למוסד בלתי ידוע או לאנשים פרטיים, מותר לקחת אחוזים יותר גבוהים.

כאמור, אין בזה שיעורים קבועים, ותלוי בשיקול הדעת שאתה לוקח אחוזים בשיעור שהתורם יודע שרוב המתרימים לוקחים. שמעתי בשם ראש כולל אחד ששאל למרן הגרש"ז אויערבאך, ואמר לו שייקח 10-15 אחוז בלבד, שמעתי עוד מראש כולל אחר ששאל להגרי"ש אלישיב שליט"א והשיב לו שייקח כמה שפחות.

אין מעלה לקחת שכר קבוע, כיון שנהוג לקחת אחוזים, ואם לוקחים שכר קבוע יכול להיות ששכר זה ייצא אחוזים גבוהים מדי.

רבני בית הוראה
רבני בית הוראה

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל