נטילת ידים במקום מקוה לגבר

שלום לכבוד הרב!
רציתי לשאול אם מה שאומרים שאפשר ליטול 40 פעם ידיים זה שקול כמו טבילה במקווה או שזה רק בדיעבד?

תודה

תשובה:

טבילת בעל קרי בלבד יכול לצאת בזה ורק בדיעבד, כמבואר בדברי הבן איש חי שרק אם אינו יכול לטבול ולא לערות על עצמו ט' קבין, יעשה זאת במקום טבילה.

והיינו אף בערב ראש השנה שיש חיוב מדברי הראשונים לטבילת בעלי קרי, והוא הדין כל השנה לנוהג להחמיר בזה.

מקורות:

בן איש חי (שנה ראשונה פ' נצבים ס"ג).

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    אפשר למצוא מקור לזה במסכת ברכות (סוף י"ד עמוד ב' ותחילת ט"ו עמוד א') וכך מובא: "ואמר רבי יוחנן הרוצה שיקבל עליו עול מלכות שמיים שלמה יפנה ויטול ידיו ויניח תפילין ויקרא קרית שמע ויתפלל, וזו היא מלכות שמים שלמה. אמר רבי חייא בר אבא אמר רבי יוחנן: כל הנפנה ונוטל ידיו ומניח תפילין וקורא קרית שמע ומתפלל – מעלה עליו הכתוב כאלו בנה מזבח והקריב עליו קרבן, דכתיב (תהלים כו ו) ארחץ בנקיון כפי ואסובבה את מזבחך ה'". ופירש רש"י שם (ד"ה "דכתיב") בזו הלשון:" משמע כל הגוף ולא כתיב ארחץ כפי. לדרשה אתא, לומר שמעלה עליו שכר רחיצת כפיו כאילו טבל כל גופו".