תשלומי איזון בבניה ברכוש משותף

בבניין משותף דייר רוצה לבנות על הגג יח"ד להשכרה.
הגג אינו מוצמד ברכוש לדירתו אלא נחשב רכוש משותף של כל השכנים, אמנם אין לשכנים כעת שימוש בגג מלבד 'דוד שמש', האם הדייר הבונה צריך לשלם לשכנים עבור חלקם היחסי בגג, ואיך מחושב התשלום?

תשובה:

אסור לו לבנות על הגג מבלי לשלם לכל השכנים.
התשלום מחושב כדלהלן:
בודקים איזה חלק יש לכל שכן ברכוש המשותף (רשום בנסח טאבו), כמה כל שכן יכול לבנות ברכוש המשותף (שאם שכן יכול לבנות, ניתן לתת לו חלק זה בתורת חלוקה), כמה מטרים מתוך כל מה שניתן להוסיף לבנין מגיע לכל שכן. כל שכן שמקבל פחות מטרים ממה שמגיע לחלקו צריך לקבל תשלום משכן זה שבונה יותר מחלקו.
שכן שכבר בנה בעבר ברשות השכנים, יש להכליל גם חלק זה בתוך המטרים שהוא מקבל.
אם יש מטרים שווים יותר ומטרים ששווים פחות יש לחשב בהתאם.
עבור כל מטר יש לשלם לפי ערך השטח למכירה לפני הבניה אם היו כמה שכנים שהיו מעוניינים לקנות. כגון אם רק שכן אחד יכול להרחיב על הגג, יש לחשב את העלות כאילו היו ארבעה שכנים בקומה העליונה שיש להם אפשרות להרחיב את הדירה לגג וכולם היו מעוניינים לקנות את הגג, בכמה היה הגג נמכר. ערך הגג לא יורד בגלל שרק לשכן אחד יש אפשרות להרחיב.
כמובן שאם יש אפשרות לבנות יחידת דיור נפרדת הגג שווה הרבה יותר מאשר אם יש אפשרות להרחבה בלבד.

מקורות:

בענין כופין על מידת סדום עיין עלון המשפט גליון 24 עמוד ד, בענין תשלומי איזון עיין עלון המשפט גליון 28 עמוד ה, בעניין גובה התשלום עיין שו"ע חו"מ סי' קעא סוף סעיף ו ועיין בשו"ע הרב חו"מ הלכות הלואה קו"א אות ג שהערך אינו יורד מחמת מחסור בקונים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לאחר שעבר 3 שנים מאז שבניתי על הגג, האם שכן יכול ליזכר לתבוע דמי איזון?
    והאם היות וחרגתי ב12 מ"ר יש לו כן הזכות לתבוע דמי איזון על החריגה או על הכל?
    והאם מה שהוא גם בנה חדר על רלסים נבצר ממנו לתבוע אותי בדמי איזון?

  2. עקרונית, אין מניעה לתבוע לאחר שלושה, אבל יש לשקול אם היתה כוונה למחול ותלוי בנסיבות ראות עיני הדיינים.
    תשלומי איזון אינם קנס על חריגה מהיתר בניה, אלא תשלום על החלק שהנך יכול לבנות יותר ממנו, לכן תלוי כמה מגיע לך לפי חלקך ברכוש המשותף וכמה הנך מקבל בפועל.
    אם הוא יכול לבנות בנין קבע, אין לו זכות לתבוע על מטרים אלו, אבל אם אינו יכול לקבל רשיון לבניית קבע, יש לשער שווי שטח אשר ניתן לבנות עליו בניין קבע לעומת שטח אשר ניתן לבנות רק על רלסים.