הבטיח להשתתף בהסעה מאורגנת וחזר בו

התארגנו קבוצה לנסיעה, ונטלתי חלק בתשלום ההסעה, אך לבסוף לא נסעתי איתם, האם אני מחויב לשלם להם? (אלו שכן נסעו הרויחו ע"י המקום המיותר מקום להנחת תיקים)

תשובה:

בעיקרון אתה חייב לשלם אם על פי הבטחתך הזמינו את ההסעה ולאחר שביטלת לא היה מספיק זמן בשביל למצוא נוסע חילופי במקומך, אבל יש לך סיבה מוצדקת לחזור בך ניתן לנכות שיעור ההנאה מכך שהיה להם יותר מקום לתיקים (היינו, נניח שכל אחד היה חייב לשלם 30 ש"ח, ברגע אחרון הזדמן להם נוסע במקומך שהיה מוכן לשלם רק 15 ש"ח, אם היו דוחים אותו מכיון שעדיף להם המקום המרווח מאשר 15 ש"ח, יוצא שהנאה זו שווה להם 15 ש"ח ואתה חייב לשלם רק 15 ש"ח). אם לא היתה לך סיבה מוצדקת יש להסתפק.

מקורות:

בדומה למבואר בשו"ע חו"מ סי' שלג סעיף ב, ולענין פועל בטל עיין קצות סי' שטז סק"א שרק החוזר מחמת סיבה מוצדקת משלם כפועל בטל בלבד, אבל החוזר ללא טעם משלם הכל, ולפי דבריו יש לעיין בנידון דידן, שאפשר שכל דבריו הם במקום שהיה קנין, אבל לא במקום שכל החיוב הוא מצד דינא דגרמי.