ברכת התורה כשישן ביום ומקצת לילה

שאלה:

לפעמים עם חזרתי מהעבודה אני נאלץ לישון שעה/שעתיים ואח"כ אשתי מעירה אותי לתפילת ערבית, האם ניתן להתפלל או שיש לברך את ברכות התורה לפני.

תשובה:

כיון ששינה זו היא רק "לחטוף תנומה" ועושה שומר שיעיר אותו, לכן אף כשישנת קצת בלילה הוא בכלל המנהג שנהגו לא לברך ברכות התורה, ויש לכתחילה לכוין בבוקר בשעת אמירת ברכות התורה שמכוין בברכות אלו עד למחרת בבוקר, ואז אף אם ישן ביום אפילו אם נמשך ללילה שוב אינו צריך לברך, אולם לכתחילה יכוין גם בברכת "אהבת עולם" שבתפילת ערבית.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' מז סעיף יא, כף החיים (שם ס"ק כה, כז), משנה ברורה (ס"ק יג וכח, שיכוין בברכת אהבת עולם).