מסעדה לא דרשה תשלום עבור תוספת לחם

לכבוד הרב שליט"א,
אכלתי היום בערב במסעדה יוקרתית ולקראת סוף הארוחה בקשתי תוספת לחם שזה בתשלום [די מופרז], כבשאתי לשלם לבעה"ב ראיתי שהמלצרית לא חשבנה את התוספת לחם, אז שאלתי אותה האם חשבנת את כל התוספות והיא אמרה כן.
מכל מקום בחשבונית שהגישו לי לא לחשבנו את הלחם.
האם אני מחויב כעת לחפש אחריהם כדי לשלם להם את התוספת?

תשובה:

אינך חייב לשלם למסעדה, אבל לכתחילה ראוי יותר לשלם.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ב מבואר שאם אדם קיבל כסף יותר מהמגיע לו, אם זה בצורה שמסתבר לתלות בטעות (לפי הצורה שהיו רגילים לספור כסף) יש להחזיר, ואם לא מסתבר שהיתה טעות, אין חיוב להחזיר, שמא התכוון המוסיף לתת מתנה או להשיב גזילה. בנידון זה הסברא שהסכימו לוותר על הלחם היא די מבוססת, ומצד שני לא כל כך מסתבר שהיתה טעות שהרי הערת להם על כך (על כלל התוספות) ואמרו שלקחו בחשבון. ולכן מצד הדין נוטה יותר להקל. אבל כיון שקשה להחליט מדעתנו באופן ברור שהיתה כאן מחילה, עדיף להימנע מלהכנס לחשש גזל ולשלם.