לווה שנותן ריבית בעל כרחו של מלווה

שלום וברכה כבוד הרב שליט"א
נתתי כסף בהלואה ליהודי אחד והחזיר לי את הסכום אבל עם ריבית אמרתי לו שזה איסור חמור ולא רצה לשמוע ושם את הסכום עם הריבית על השולחן והלך ואמר שאר הסכום יהיה ג"כ עם ריבית עכשו מה אני עושה ומה אני יעשה עם הריבית ???
(אם אני נותן את הריבית לת"ח או לישיבה ???)

תשובה:

תחשוב שאינך מתכוון לזכות בריבית עבור עצמך, אלא שמור את הכסף עבור אותו לווה. אל תתן את הכסף לצדקה, כיון שבדרך זו הריבית נכנסת לרשותך ומשם עוברת לצדקה.

כשאתה פוגש את הלווה שים את הכסף לפניו ותגיד לו שהכסף הוא שלו ואינך רוצה לשמור אותו יותר בשבילו. גם אם הלווה ישאיר את הכסף, אל תיקח אותו, אלא תשאיר אותו במקום כהפקר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כבוד הרב שליט"א
    אני מודה לכם על התשובה כה מהירה אם אני משאיר את הכסף במקום כהפקר האם יהיה לי היתר לקחת את ההפקר ולתת לת"ח (מכוון שאם אני משאיר את הכסף במקום הגוים יגנבו אותו )
    תודה רבה

  2. עליך לשים את הכסף לפני הלווה, ולא סתם במקום הפקר.
    אם הלווה אינו לוקח את הכסף, ייתכן שאתה רשאי לקחת את הכסף מן ההפקר כמו כל אדם אחר, אבל יש גם צדדים לאסור, כיון שהלווה משאיר את הכסף כדי שאתה תיקח אותו, כלומר מפקיר בשבילך.
    אם המטרה שלך היא לתת לתלמידי חכמים, דעתי שעדיף להימנע כדי שלא להיכשל בחשש ריבית.