מקלחת במקום מקוה לאנשים

אני אחרי פציעה, וקשה ומסובך לי ללכת למקווה מסודר, ואני רוצה לעשות מקווה במקלחת

א.כמה ליטר צריך כדי לצאת ידי חובה?
ב.כמה דקות זה לערך?

בל תשחית
ג.אפשר לצאת ידי חובה אם מתקלחים על כל הגוף, תוך כדי שטיפת הגוף מהסבון או שחייבים להזליף על הראש את כל כמות הליטרים?

ד.אפשר תוך כדי שחופפים את הראש? "בל תשחית"? על הדרך תוך כדי חפיפה?

ה.אפשר בהפסקות? זתו'מרת למלא בקבוק ולשפוך מסודר? את כל כמות הליטרים שצריכים? שיהיה מדוד?

ו.זו אותה מעלה כמו מקווה רגיל?
מין הסתם יוצאים ידי חובה אבל לא ממש..

תשובה:

שיעור של מקלחת המועילה במקום מקוה לאנשים בלבד, הוא לדעת הגר"ח נאה 12.46 ליטר, ולדעת החזו"א 21.6 ליטר.

קשה לשער כמה זמן זה בערך, וצריך לבדוק לפי הזרם שאצל כל אחד, [דלי סטנדרטי לשטיפת רצפות הוא מכיל כ-15 ליטר].

צריך רק לדעת שצריך שהמים יהיו כל הזמן בזרם על הגוף ולא יהיה הפסק.

מקלחת לדעת רוב הפוסקים נחשב כטבילת עזרא לכל דיניה

מקורות:

ראה כאן

הצטרף לדיון

21 תגובות

  1. תבורכו על התשובה הזריזה!!

    "צריך רק לדעת שצריך שהמים יהיו כל הזמן בזרם על הגוף ולא יהיה הפסק"

    משתמע שמקלחת על כל הגוף, שהמים על הגוף אף בזמן שאני מסתבן וחופף את הראש, יד אחת מסבנת והיד השנייה עם הידית מים על הגוף,
    יוצא ידי חובה?
    אפילו שהמים מגיעים למשל לבטן ולא על הראש? אפילו בזמן שהמים מורידים סבון?

    ברכות של הוקרה

  2. ואם יש לי שיער ארוך?
    כל השיער צריך להירטב ולהיות ספוג במים?
    או שאם אני לא רוצה להרטיב את כל השיער, אפשר להזליף ולחזור אל הגוף ואז יוצאים ידי חובה?

  3. כל הגוף כולל השערות בין הגדולות ובין הקטנות צריכות שיגיע אליהם המים, [כמו טובל במקוה שצריך להיות כולו במים ולא תצא שערה אחת החוצה], א"א לעשות את הט' קבין לחצאין

  4. אז כל חלקי הגוף צריכים לגעת במים לפחות טיפה אחת.
    מקלחת רגילה, כולל ראש בזרם בינוני (לא כל שכן זרם חזק)
    אורכת בין 7 דקות ל10 דקות.
    זו כמות של ט' קבין (לפחות) לשיטת הגר"ח נאה,אם
    "[דלי סטנדרטי לשטיפת רצפות הוא מכיל כ-15 ליטר]"
    (למען לא יתבזבזו מים שלא לשם מקלחת ויצא בל תשחית) נכון?

  5. מחילה.
    כתבתם שט' קבין כטבילת עזרא
    אז ברצוני להכיר.
    א. במשנה ברורה סימן פח סק"ד, משמע שזה לא לגמרי כטבילה.
    ב. לפי הקבלה יש עניין בטבילה

  6. תיקון טעות: הרב המשיב כתב: "דלי סטנדרטי לשטיפת רצפות הוא מכיל כ-15 ליטר" …
    ליתר דיוק דלי סטנדרטי מכיל בדיוק 10 ליטר. (דלי שטיפה שקונים בכל חנות חומרי בניין, כמו הדליים השחורים עם ידית ברזל בצורת קשת שמשתמשים בהם בנאים, טייחים וכו').

  7. רק להדגיש
    השואל דיבר לצאת ידי חובת טבילה לכאורה צריך לציין שאין חובה הלכתית לטבול במקוה
    זה עניין עצום וכו' (אבל כבר איתא בפסחים נא. בתוס' שדברים שאחרים חושבים שהוא איסור מותר להתיר)
    במיוחד בשעת הדחק
    ויש החושבים שמקוה כמו תפילין..

  8. הסברנו בגוף התשובה את הכלל. ואגב, חלילה לך לקרוא לעצמך עלוב ומדוכא! בן אהוב אתה לה' אלוקיך! וגם אם גופך חולה מעט, הרי נשמתך הצחה חצובה מתחת כסא הכבוד והגוף הוא רק לבוש לה!

  9. השאלה פה היא בברור של אישה.
    אין פה כלל מקום לדון במקווה של גברים. רוב הציבור לא יודע מה זה טבילת עזרה לא קורא באופן מדוקדק.
    הפוסט הזה מטעה ויביא אנשים ח"ו לאיסור כרת. חייבים להסיר את הפוסט הזה מיידית.