נתינת צדקה לאלכוהוליסט וצורך סמים

שאלה:

שלום כבוד הרב,

אני אדם שמשתדל לתרום כמה שיותר ולתת נדבה לאנשים. השאלה שלי היא היא נתינת תרומה לאנשים שנראים לי אלכוהוליסטים ומשתמשי סם. האם אני צריך תתרום להם הוא שאני רק מזיק להם בזמן שאני תורם להם? כמובן שלא ראיתי אותם משתמשים אלא אני מסתמך על השיפוט דעת שלי לפי המראה וההתנהגות.

תודה רבה ויום טוב.

תשובה:

אין חיוב לתרום לאדם שיתכן שמשתמש בצדקה שנותנים לו שלא לצורכי מחיה וצורך זאת לצרכים אסורים. ומאחר וישנם רבים שנזקקים למעות צדקה לצורך מחיה ודאי מן הראוי להשאיר את הכסף ולהביא להם את זה.

מקורות:

עי' כתובות סח: "בואו ונחזיק טובה לרמאין שאלמלא הן היינו חוטאין בכל יום" ופירש שם רש"י שמאחר וישנם אנשים שאינם זקוקים לצדקה ומבקשים, ובגלל זה לא נותנים לכאלו שנראים כרמאין ובאמת צריכים והרואה עני ואינו נותן לו עובר באיסור של לא תקפוץ ידך, ולכן אם נראה לו שהדבר לא נצרך למחייתו אין חיוב לתת לו וראה עוד כאן סעיף י.