אירוסין ומתנות מהחתן בשנת אבל

שאלה:

כבוד הרב שלום רב,

אבי נפטר לפני כחודשיים ואני בשנת אבל.
ברצוני לדעת באם מותר להתארס בשנה זו ובאם כן האם אוכל לקנות ולהעניק טבעת אירוסין לזוגתי במשך השנה.

המון תודה,
אבי

תשובה:

מותר להתארס ולהתחתן בשנת האבל, ומותר לאבל לקנות מתנות לאחרים, אך לא יתן את המתנה בעצמו אלא יתן לה את זה על ידי קרובים וכד', אם אין אפשרות מעשית לשלוח על ידי קרובותיו, יש להקל שישלח החתן לכלה בעצמו.

מקורות:

עי' שו"ע יו"ד סי' שצה ס"א, וש"ך סק"א שמותר להשתדך אפילו ביום המיתה עצמו ורק לקדש אשה [שזה נקרא אירוסין בלשון תורה וחכמים], נחלקו השו"ע והרמ"א אם מותר בשלשים, אך לאחר שלשים מותר לקדש ולישא אפילו באבל על אביו ואמו.

ולענין משלוח מתנות: עי' דברי סופרים (קיצור הל' אבילות פנ"ד סעיף ח וסעיף יד ובהערות שם] ונטעי גבריאל (אבילות פי"ד ס"י) הוכיחו שאסור לשלוח מתנות שיש בהם משום שמחה כל י"ב חודש מדברי המג"א סי' תרצו ונפסק במשנ"ב (ס"ק יח) ע"פ המהרי"ל ועוד, שאבל אסור שישלח מתנות כל יב חודש [וע"ש בדברי סופרים מדברי הפמ"ג ועוד]. אולם בשו"ת שבט הקהתי (ח"א סי' שכו) כתב לחלק בין אם המשלוח מתנה הוא בדבר שרגילים להרגיש כעין חיוב לעשות זאת או רק לשם נימוס ויכולים לעשות זאת גם בלא מתנה יקרת ערך, וע"פ זה כתב להקל בנידון דידן, ואם כי שיש לפקפק בסרתו ע"ש מ"מ בשעת הדחק נראה להקל.