הזמין עבודת גרפיקה וטוען שהמחירון גבוה מידי

ביצעתי עבודת גרפיקה לחברה. לא דובר קודם על מחיר.
עבדנו 3 חודשים עבודה מאומצת, ובסופה הגשתי את המחירון שלי המוסמך על הגפיקאים ברמה שלי ומהמגזר.
היא נחרדה מהמחיר וטוענת שאינה צריכה לשלם כך כי לא סיכמנו קודם.
מה הדין?

תשובה:

תחילה יש להקדים שהחפץ חיים כותב בספר אהבת חסד שיש לסכם על מחיר מראש, ולא להסתמך שיסתדרו בסוף. אם קשה לקבוע מחיר, לפחות לקבוע כמה לשעה, או מהו המודד לקביעת המחיר.

למעשה, הדין תלוי, אם מדובר בחברה גדולה שכל אחד שמבקש את שירותיה יודע שיש לה מחירון קבוע ורשום, יש לשלם לפי מחירון החברה. אם לא כל אחד יודע שיש מחירון לחברה, יש לשלם המחיר הנמוך ביותר שיש בשוק לעבודה ברמה כזאת. המזמין אינו יכול שהיה יכול להסתפק ברמה יותר נמוכה, כיון שהזמין אצל חברה זו, הרי הוא חייב לשלם כפי שמקובל לשלם על עבודה ברמה של חברה זו.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' שלב סעיף א נפסק שיש לשלם כמנהג המדינה, ואם יש שני מחירים בשוק יש לשלם את המחיר הנמוך.

בשו"ת אגרות משה חושן משפט ח"א סימן עו כותב שמעביד שיש לו מנהג מסוים, המנהג שלו קובע יותר ממנהג המדינה. לפי סברתו הוא הדין עובד או נותן שירות שיש לו מנהג מסוים, אבל צריך שהמתקשרים עם חברה זו ידעו שיש לחברה מחירון קבוע, כדי שנוכל לומר שהתחייבו על פי מנהג זה.