תשלום אגרות כניסה לשמורות טבע

האם חובה לשלם
בכניסה למסלול הליכה, השייך לשמורת הטבע והגנים?
אשמח אם תציינו מקורות.

תשובה:

חייבים לשלם.

מקורות:

לסוברים 'דינא דמלכותא דינא' במדינת ישראל לענין תשלומי מסים (שו"ת יחווה דעת חלק ה סי' סד ועיין במאמרו של הרב מרדכי פוגל בקובץ עומקא דדינא חלק ב עמוד 380) פשוט שיש חיוב לשלם, וכפי שקובע חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה סעיף 9(א): "השר רשאי, לפי הצעת הרשות ולאחר התייעצות עם שר האוצר, לקבוע אגרות כניסה, בכפוף להוראות כל דין, לשטח גן לאומי ולשטח שמורת טבע ולשירותים הניתנים בהם".

בנוסף לכך, רשות שמורות הטבע משקיעה הרבה כסף בפיתוח שמורות הטבע ובפיקוח עליהם, האגרות שהיא מחייבת מכסה רק חלק קטן מההוצאות, והיא רשאית לתבוע אף בדין תורה מכל הנהנים להשתתף בהוצאות. עיין שו"ת דברי מלכיאל ח"ג סי' קנז.