העתקת תוכנה שעשה גוי לצורך ישראל

שאלה:

בס"ד
האם מותר להעתיק תוכנת כל הזכויות שמורות שכתב גוי לישראל או שהוא לאו של לא תגנב או לא תגזול אנא אשמח לקבל הסבר קצת מפורט

תזכו למצוות

תשובה:

כידוע דעת כמה מגדולי ישראל (מרן הגריש"א ועוד) שיש בזה משום איסור גזילה, ובפרט בנידון דידן שכתבה לישראל והתוכנה שייכת לישראל, אולם יש מהפוסקים שסברו שעיקר איסור של העתקת התוכנות הוא משום "פסקא לחיותא", ראה מאמרו של הרה"ג רבי ברוך שובקס מדייני בית הדין עומקא דדינא ח"א עמוד רכד, ועל כן כשהתוכנה של נכרי אין בזה איסור ע"ש, אולם אם התוכנה כעת של ישראל יש בזה איסור, ועוד נתבאר שם שאף אם נאמר שיש בעלות רוחנית ואיסור גזל למי שמשנה מדעת היוצר, אין זה אלא איסור שואל שלא מדעת ולא גזל גמור, כיון שאינו אלא משתמש בחכמה שלא ברשות, וממילא בגוי אין איסור שואל שלא מדעת ובישראל יש איסור שואל שלא מדעת.