הכנסת ספר תורה תחת חופה בשבת ויום טוב

שאלה:

שאלה ששמעתי: בית כנסת שעשה הכנסת ספר תורה בשמחת תורה, האם מותר להוביל את הספר מתחת לחופה או שיש לחשוש לאיסור עשיית אוהל ביו"ט?

תשובה:

אם החופה נעשית על ידי החזקת החופה בידים ולא על ידי כלונסאות, לכל הדיעות מותר, ואם מחזיקים אותם בכלונסאות, נראה שתלוי במחלוקת הפוסקים.

מקורות:

עי' תהלה לדוד (סי' שטו סק"ח) שהביא טעם משום שנעשה לכבוד ולא לצל, וע"ש (סק"ט) שכתב טעם לפריסת טלית משום שמחזיק בידו, וכן דעת החזו"א (או"ח סי' נב סק"ב דינים העולים אות ז), ודעת הקצוה"ש (סי' קכ סק"א) לעיקר שהוא משום לכבוד ולא להצל, ונפ"מ בכה"ג שיש כלונסאות, שלטעם א' בתהל"ד והקצוה"ש מותר ולטעם ב' בתהל"ד ולחזו"א לכא' יש לאסור, ועי' שו"ת ציץ אליעזר ח"י סימן ד' חט"ז סימן ח, שהאריך להוכיח שאין איסור כשעושים חופה מטלית כנהוג בשמחת תורה,  ועי' שמירת שבת כהלכתה (פכ"ד הערה כא) ושו"ת יביע אומר (ח"ז או"ח סי' נה) שהביאו מחל' אחרונים זו, ולא כתבו לגבי אחיזת כלונסאות.

ובספר נטעי גבריאל (כתיבת והכנסת ס"ת פט"ז הערה ה) הביא שכ"כ בספר מנהגי וורמיישא אות שטו שנהגו להכניס בשבת תחת חופה, וכן הביא שנהג הרב בעל ויגד יעקב מפאפא שהכניס בשבת את הס"ת תחת חופה.