חזרה מהסכמה לעשיית שותפות עסקית

שאלה:

לכבוד כבוד הרב שליט"א,
בתחילת השבוע בא אלי חבר וסיפר לי שחבר משותף שלנו הציע לי עסק עם תשואה גבוהה בתחום המזון אלא שלא היה לו את הסfום להשקעה ולכן הוא ביקש ממי שאכנס איתו לשותפות, ואמרתי לו שאני מוכן,
היום פנה אלי החבר המשותף ואמר לי שהיות וחברי התמהמה עם התשבוה הוא מציע לי את העסקה,
רציתי לשאול האם מה שאמר לחברי שאני מוכן להיכנס איתו בשותפות זה מחייב אותי.
אם תוכלו לענות בהקדם
תודה ושבת שלום
אבנר

תשובה:

המבטיח לחבירו לעשות עסק מסוים אסור לו לחזור בו, אין 'מי שפרע' אבל יש איסור בכך (ויש סוברים שהאיסור מן התורה). אם זה שהובטח לו מתמהמה או אינו נוהג כראוי וזה פוגע במבטיח ולכן רוצה לחזור בו אין איסור.

במקרה שהמבטיח מצא עסקה יותר משתלמת, יש מחלוקת הראשונים אם מותר לחזור בו, הרמ"א מכריע לאיסור והחתם סופר פוסק להיתר.