נקיון כלים במים מהדוד החשמלי בשבת למשרתת נכרית

שאלה:

יש לנו משרתת נכריה והיא שוטפת את הכלים לאחר הסעודה, היא עושה את זה במים חמים מהדוד החשמלי שלנו, האם צריך לומר לה שתשטוף אותם רק במים קרים.

תשובה:

אין צורך למנוע ממנה לעשות זאת במים חמים, כיון שעושה זאת רק משום שלא תצטרך לעבוד יותר קשה עם מים קרים, [ויתירה מכך שמותר להשתמש במים אלו הישראל בעצמו להדיח שאר כלים וכדומה ובלבד שלא יאמר במפורש לנכרי לפתוח לו את הברז של המים החמים].

אך אם אומרת במפורש שעושה זאת כדי לחסוך במים שעל ידי המים חמים לא לוקח הרבה מים, יש מקום למנוע ממנה, אך מסתבר שהנקיון במים חמים עושה לטובתה שלא תצטרך לעבוד קשה יותר.

מקורות:

עי' משנ"ב סי' רעו ס"ק כז לגבי שפחה שמדליקה נר להדחת כלים שמותר לה ומותר לישראל להנות מהנר כיון שעושה כן לצורכי עצמה והכלים המודחים הם ההנאה ולא המים, [ואם כי יש לדון שיהיה אף מותר לישראל לומר לה לפתוח את הברז כיון שאין זה איסור רק של פסיק רישא ולא בישול בעצם, אך דבר זה לא ברור כ"כ כאשר זה פעולת המכשיר להכניס מים חמים שיהיה מוגדר רק כפסיק רישא, וכמו שהאריכו בפוסקי זמנינו בכעין זה].