טעויות בברכות נישואין

שאלה:

בענין ברכות הנשואין:

א. מה הדין אם המברך אומר ברכה שלישית ["אשר יצר"] בטעות לפני ברכה שניה ["יוצר האדם"]?

ב. גם מה הדין אם המברך שכח ברכת הגפן ואומר ברכה ראשונה, מתי נכון לברך הגפן?

תשובה:

א.  יש אומרים שאינו חוזר ומברך שוב לאחר יוצר האדם ברכת אשר יצר , ויש אומרים שיכול לברך ברכת אשר יצר.

ב. יברך ברכת הגפן לחאחר כל הו' ברכות, וכפי שעושים כשמברכים ז' ברכות לאחר הסעודה.

מקורות:

א. דעת הסוברים שאינו חוזר ומברך: עצי ארזים (סק"א), שו"ת אג"מ (אהע"ז ח"ד סי' פח) שו"ת משנ"ה (חי"ד סי' עז)], אמנם לענ"ד צ"ע דהרי המברך הינו שליח ציבור לברך ברכות הנישואין ומדוע לא נימא לתקוני שדרתיך ולא לעוותי, כעין מש"כ האחרונים בשם המהרי"ל דיסקין לגבי ברכת אירוסין בלא בורא פה"ג, וצ"ע, ודעת הסוברים שחוזר ומברך יוצר האדם וממשיך לברך ברכה רביעית ושאר סדר הברכות: עי' אוצה"פ סי' סב שהביא כמה שפקפקו בזה, וכן נוטה דעת השבט הלוי (ח"ח סי' עדר).

ב. בירך את אברהם (ברכת חתנים אות מז).