מתווך שהביא משקיע לקבלן והקבלן מכר לו גם מה שלא תיווך לו

שאלה:

מתווך אחד הביא משקיע לקבלן לקנות ממנו דירות, וכל דירה שהקבלן מכר למשקיע הזה המתווך קיבל אחוזים כרגיל, כשהגיע עוד פעם המשקיע לקנות עוד דירה הלך לקבלן וביקש ממנו סכום של 180000 דולר וכמובן שאם היה קונה אותה המתווך היה מקבל אחוזים בלי שום בעיה, כעת קרה שהמתווך אמר למשקיע שבאותו בנין יש מישהו פרטי שרוצה למכור את דירתו ב170000 דולר וכששמע הקבלן מזה הציע לקונה דירה אחרת ב168000 דולר והמשקיע קנה אותה וכעת המתווך רוצה אחוזים כי הוא הביא את המשקיע וכל הדירות שימכרו בבנין הזה ע"י המשקיע הזה שייך אליו אפי' שלא היה לו בלעדיות

תשובה:

אם המשקיע לא היה מתקשר עם הקבלן זה בלי התיווך של המתווך, מגיע לו דמי תיווך, גם אם המתווך ניסה להציע לקנות מאדם אחר. נסיון להציע עסקה אחרת אינו מגרע מהזכות לקבל דמי תיווך מעסקה שהתבצעה כתוצאה מפעולת התיווך הקודמת.

אין צורך שיהיה הסכם בלעדיות עם המתווך, מאחר והעסקה יצאה לפועל כתוצאה מטרחת המתווך.