בדיקת תפילין ממעשר כספים

שאלה:

כמה זה מעשר מתוך 200 ש"ח.

והאם אני רשאי לקנות נוי לסוכה או דברים קדושים כגון בדיקת תפילין?

תשובה:

מעשר משמעותו "עשירית", ועל כן עשירית מ200 ש"ח הינו 20 ש"ח. [הנך רשאי לקזז מה200 את ההוצאות שהיו לך לצורך הריוח של זה כגון נסיעות למקום עבודה, וכד', ולחשב רק את הריוח הנקי לאחר ההוצאות ומזה להוריד מעשר].

עיקרו של מעשר כספים הוא לצרכי עניים, אולם מאחר ועיקר דין מעשר כספים הכריעו הפוסקים שהוא מכח מנהג, לכן מותר להתנות בתחילת ההנהגה של מעשר כספים, שתהיה רשאי להוציאם לדברים שבקדושה כשהדבר אינו חובה, ולכן אין לקנות לולב או אתרוג, וכן שאר המצוות כתפילין וציצית וכיוצא בזה, ממעות מעשר, אולם דבר שאינו מהחובה כגון בדיקת תפילין וכדו' עליה לתורה וכיוצא בזה, מותר לקנות ממעשר כספים, אם כי ההנהגה הראויה היא להשתמש במעות אלו דווקא ליתנם לעניים.

משום כך רבים מקפידים לתת את ה"מעשר" לעניים, ואילו את ה"חומש" שמוסיפים לתת מעשר על המעשר, לקחת בהם דברי מצוה שאין בהם חובה.

ראה בארוכה בכל עניני מעשר כספים כאן.