בקשת הצעת מחיר מאחר, לאחר שסוכם עם אחד

שאלה:

כבוד הדיינים החשובים,
השבוע סיכמנו עם מתכנת מחשבים שיעשה לי עבודה מסוימת, וסגרנו על מחיר מסוים, האם אני יכול לפנות למתכנתים אחרים לקבל הצעת מחיר יותר נמוכה, ובכך אני יוכל להוזיל את כבר מה שסגרנו, או שזה 'מי שפרע'
יישר כח
גח"ט

תשובה:

אין 'מי שפרע' רק אם כבר שולם כל הכסף או אפילו מקדמה. אבל יש איסור לחזור אפילו אם סוכם בדיבור בלבד ויש סוברים שהאיסור הוא מן התורה (הין צדק – הן שלך צדק).

במקרה שמצאת מחיר יותר זול (משמעותי) יש מחלוקת הפוסקים אם מותר לחזור מדיבור בלבד, הרמ"א מכריע לחומרא והחתם סופר לקולא.

יתכן שבמקרה שלך שעדיין לא מצאת מחיר יותר זול אלא אתה מבקש לחפש אסור לכל הדעות, כיון שגם בשעה שסיכמת ידעת שאם תחפש יותר תוכל למצוא מחיר יותר זול, כך שעכשיו אין שום שינוי במצב ועליך לעשות את העבודה אצל המתכנת הראשון.

מקורות:

האיסור הוא מן התורה – חידושי הרשב"א ב"מ דף מט ע"א. וכן מוכיח בספר מנחת חינוך מצוה רנט ממה שכתב רש"י בכתובות דף פו ע"א שכופין על הלוה לפרוע חוב מצד מצוות 'הן שלך צדק', ואם היה המצוה מדרבנן לא היו כופין. וכן כתב השו"ע הרב בהלכות מכירה סעיף ב.
נשתנה המחיר – שו"ע חו"מ סוף סי' רד וערוך השלחן שם, שו"ת חתם סופר יו"ד סי' רמו.