נטילת ידים כשקם באמצע הלילה להאכיל תינוק

שאלה:

אדם שיש לו תינוקים שמתעוררים כמה פעמים באמצע הלילה, והוא צריך לקום כדי לתת להם בקבוקים. האם צריך ליטול את ידיו כל פעם שמונה פעמים לפני שנוגע בבקבוק?

תשובה:

יש להשתדל ליטול לפחות שש פעמים (לסירוגין), ואם אינו נוגע באוכל ממש, אלא בבקבוק וכד', וקשה עליו כל פעם ליטול ידים, יש להקל ליטול לפחות ב' פעמים או לנקות ידיו בכל מידי דמנקי.

מקורות:

עי' משנ"ב סי' סב סק"ח, לגבי הניעור באמצע הלילה ורוצה לשתות ואין לו מים מוכנים לפניו, שנחלקו הפוסקים אם רשאי לשתות בלא ברכה, והביא שבשעת הדחק ישפשף ידיו במידי דמנקי כדי שיוכל לברך, ומבואר שצריך ליטול ידיו אפילו אם אינו נוגע במים עצמם, ורק בשעת הדחק יש מקום להקל, ועי' כף החיים (סי' ד סק"ד) שכתב שגם הקם באמצע הלילה וחוזר לישון צריך להזהר שלא לילך ד' אמות בלא נט"י, אולם בא"א להגה"ק מבוטשטאש כתב (סי' ד) בשם חמיו (בעל נטע שעשועים) שאין איסור הליכה ד' אמות בכה"ג, שלא אמרו כן רק בקם ממיטתו ואינו רוצה לחזור לישון, והו"ה בנדו"ד, אולם כיון שמתעסק באוכלים הרי ודאי יש בזה ענין של רוח רעה, ולכן יש לכתחילה ליטול לפחות שש פעמים.