תשלום לגן על ילד שלא הופיע ללימודים

שאלה:

רשמתי את הבן שלי לגן פרטי, הגן התחיל בא' אלול, בגן יש 16 ילדים, לטענת הגננת יש ילדים שלא התקבלו בגלל זה.

הודעתי לה אחרי א' אלול, שיתכן שלא יגיע עד חשון, למעשה הוא הגיע בי"ד אלול ממתי צריך לשלם?

תשובה:

מצד הדין, אם היתה סיבה מוצדקת שהילד לא הגיע לגן, יש לשלם עבור השבועיים בניכוי מה שהגננת נהנית ממה שיש ילד אחד פחות בגן. אם לא היתה סיבה מוצדקת, יש סוברים שיש לשלם תשלום מלא עבור השבועיים ויש חולקים וסוברים שיש לנכות את ההנאה כנ"ל. אם היה אונס ממש שהילד לא יכל להגיע לגן, יש מקרים שאין צורך לשלם כלל עבור הימים שלא הגיע לגן.

למיטב ידיעתי, המנהג הוא לשלם לשלם תשלום מלא, אם הילד אינו מגיע לגן למשך שבועיים, גם במקרה של אונס.

הודעה מראש שהילד לא מגיע לגן, כדי להיפטר מתשלום, צריכה להיות רק לפני שהגננת התחילה לקנות ציוד ולהתכונן לפתיחת הגן. ואף במקרה כזה, אם לפני ההודעה היתה הגננת יכולה למצוא ילד אחר ולאחר ההודעה שוב אינה יכולה, אין ההודעה פוטרת מתשלום.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' שלד סעיף ד וסי' שלג סעיף ב, קצות סי' שטז סק"א ובנתיבות שם. אמנם, הרמ"א בסי' שלה סעיף א כותב שאין הנאה למלמד אם יש ילד אחד פחות, שיותר מאזינים לשיעור לא מקשה יותר על המלמד, וממילא יש לשלם תשלום מלא, אבל בגננת ודאי שיש הבדל, והראיה שאף הגננת עצמה סירבה להכניס יותר מ-16 ילדים.