אשה קברנית

שאלה:

אם יש מעט אנשים בקבורת מת, האם אישה יכולת לעזור בקבורה?

תשובה:

אשה רשאית לעזור בקבורת המת, ואין חיוב שרק אנשים יעסקו בה.

מקורות:

לא מצינו שיהיה חיוב קבורה דווקא באיש ישראל [אם כי שיל"ע בדבר דהרי מצות קבורה היא מצות עשה שהזמ"ג, שהרי אסור לקבור בשבת משום חילול שבת, אך לכא' תלוי אם הוא חיוב מ"ע דקבור תקברנו, או מצות ל"ת דלא תלין, (ודבר פלא אי' במדרש שכל טוב (בובר בראשית פכ"ג) שמ"ע דקבורה דאיש הוא מקבר תקברנו ומ"ע דקבורה דאשה מותמת מרים ותקבר שם, וצ"ע דהרי מ"ע דקבר תקברנו הוא על כל חייבי מתות ב"ד ונשים בכלל זה), אולם להלכה קיי"ל דמצות קבורה הוא גם חיוב עשה דקבור וגם ל"ת דלא תלין וכמבואר ברמב"ם הל' אבל פי"ב ה"א, וסנהדרין פט"ו ה"ח, וא"כ לא אמרינן בזה דהוי מ"ע שהז"ג וק"ל].

ואמנם המנג שרחיצת וטהרת המת דאיש עושים אנשים ושל נשים עושים נשים, והוא משום צניעות, אך הקבורה עצמה נהגו לעשותה דווקא ע"י אנשים משום שצריך כח גדול, ומשום חשש ביזוי המת שלא יפול וכד', כן נראה הטעם, ומשום כך אם ידוע שהאשה לא תבעת ולא תפיל המת נראה שיש להקל אם הוא צורך גדול, שאין מספיק אנשים שיוכלו להתעסק עם זה, אך זולת זה אין להקל.