לעבור לפני המתפלל לתת צדקה או ללכת למקומו

שאלה:

1) בחזרת השץ הגבאים לוקחים כסף בשביל צדקה, האם יכול ללכת בארבע אמות של המתפללים עדין בתפילה?

2) ואם בא להתפלל, והצבור התחילו שמונה עשרה, האם יכול ללכת למקום הקבוע אף על פי שצריך לעבור לפני חברים? ומה נכון לעשות אם חבר אחד קרוב לפתח בית כנסת ואי אפשר ללכת בחדר בלי ללכת לפני חבר?

תשובה:

לשתי השאלות התשובה היא אחת: אין לעבור לפני המתפלל לא לשם נתינת צדקה, ולא לשם הגעה למקומו הקבוע, ואף אם אחד מתפלל קרוב לפתח בית הכנסת אין לעבור לפניו.

מקורות:

ראה כאן שביארנו שורש הדינים בזה, והוא הדין בנידון הנ"ל, והגם שיש בזה מצות צדקה, מכל מקום הרי יכול לתת את הצדקה גם אחר כך, ואינו חייב לעבור לפני המתפלל לצורך כך, ועוד דכל הדין שחייבים לתת צדקה כשמבקשים הוא רק אם נמצא במקום שיכול לתת, ולא אם צריך ללכת כדי לתת.