מלוה ולוה שאינם זוכרים בבירור פרעון סוף ההלואה

שאלה:

הלווה 14אלף דולר, לאחר הרבה זמן בא הלוה למלוה והזכיר לו מההלואה, ונזכרו ש10 אלף ודאי החזיר, אבל לא זוכרים אם גם את הארבע אלף האחרים, השטר המקורי [שטר בכת"י של הלוה] נעלם, ואינם זוכרים אם היה שובר על הפרעון החלקי, האם בגלל שהלוה הוא זה שהזכיר למלוה את ההלואה אינו צריך לשלם או אין הבדל, והאם יש ענין לשלם הכל או חלק או לצאת ידי שמים.

תשובה:

מן הדין פטור כיון שאין המלוה תובע בברי, ולצאת ידי שמים חייב, אף אם הלוה הזכיר את החוב, כמבואר בחו"מ סי' עה סעיף י.