סיר רותח על שיש רטוב, והקפאת מיץ בשבת

שלום הרב.
רציתי לשאול האם צריך להקפיד שלא להניח בשבת סיר רותח ע"ג שיש רטוב?
כמו כן רציתי לשאול האם מותר להניח בקבוק מיץ במקפיא כדי שיהיה מאד קר או שעלי לחשוש שיעשה קרח לפני שאני יספיק להוציא אותו מהמקפיא?
תודה ושבוע טוב

תשובה:

א. יש להיזהר מלהניח סיר רותח על גבי שיש רטוב, כי יש לחוש לאיסור בישול על המים שעל השיש.

ב. מותר להניח מיץ במקפיא, אפילו למחמירים שלא להקפיא בשבת, אם בדעתו להוציאו קודם שיוקפא.

מקורות:

א. מאור השבת (ח"א סי' ג סעיף יט).

ב. דעת רבים מהפוסקים שאין איסור של הקפאת מים בשבת, אולם גם לדעות המחמירים שיש בזה משום נולד, היינו דווקא כאשר רוצה וחפץ במים מוקפאים, אך לא מצינו שיחששו שמא ישכח ויעשה קפוא, כאשר רצונו להיפך שלא יהיה קפוא, ורק לגבי איסור תורה כאיסור בישול חששו כעין זה.