נטילת ידים שלא במקום האכילה

שאלה:

האם יכול לכתחילה לרחוץ ידים בחוץ או צריך לרחוץ ידים לפני לחם בלי שינוי מקום?

תשובה:

כוונתך על "נטילת ידים" לסעודה.

יש להקפיד ליטול ידים דווקא באותו מקום [אך אפשר ליטול ידים בחדר אחר שלא אוכל שם כגון כשאוכל בסלון מותר ליטול ידים במטבח], אך לא ללכת לבית אחר או לחצר וכדו', אם מנגב שם את הידים.

אך יכול ליטול ידים בחצר וכד', ולא לנגבם, ולחזור למקום שסועד שם ולנגב את הידים.

אף כשנוטלים באותו בית יש להקפיד לעשות זאת דווקא במקום קרוב, חדר סמוך וכיוצא בזה שלא יהיה הפסק משמעותי בין הנטילה לסעודה.

בכל מקרה אף אם ניגב את ידיו בחצר או ששהה זמן משמעותי בין הנטילה לסעודה, אם לא הסיח דעתו מידיו, ההליכה או ההפסקה לא מעכבים בדיעבד [ורק אם דיבר בין הנטילה לסעודה שלא מעניני הסעודה צריך ליטול ידים אך לא לברך].

מקורות:

שו"ע או"ח סי' קסו ס"א ומשנ"ב ס"ק ד וס"ק ה, נטילת ידים כהלכתה פרק סדר הנטילה הערה יא, שכן נהג הגרש"ז אויערבאך שהיה נוטל ידיו ולא מנגבם עד שהיה בחדר שסועד שם, וכן מוכח מדברי המשנ"ב סק"ד.