תפילת ערבית בפלג המנחה

שאלה:

אני רוצה לדעת אם יכול להתפלל מנחה ומעריב כשיטת רבי יהודה [מנחה קודם פלג המנחה, וערבית לאחר פלג המנחה קודם שקיעת החמה], ומחר להתפלל כרבנן [מנחה לאחר פלג המנחה, וערבית לאחר צאת הכוכבים]? או צריך לבחור שיטה אחת לעולם ועד?

תשובה:

אין לעשות כן, וצריך לעולם לעשות כשיטה אחת, והעיקר לעשות כשיטת חכמים, ולהתפלל ערבית רק לאחר צאת הכוכבים, מלבד בערב שבת שמותר להתפלל "פלג", ובלבד שיתפלל תפילת מנחה קודם פלג המנחה, [ויש הסוברים שבארץ ישראל אין להקל בזה אפילו בערב שבת], כמו כן בשעת הדחק יש מקום להקל בזה כגון בבתי חולים בתי אבות וכיוצא בזה, וכן אם במקומו יש רק מנין אחד שמתפללים בו תפילת ערבית בפלג המנחה רשאי להתפלל עמם כיון שאין התפילה נשמעת אלא עם הציבור.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' רלה ס"א, בה"ל שם ד"ה ומיהו, שו"ע סי' רסז ס"ב , משנ"ב סי' רסא סק"ב-ד, ובה"ל ד"ה ובפלג. [והיש סוברים, הוא דעת הגרי"ש אלישיב כפי שנמסר בשמו]