חישוב שכר שבת בלימוד לצורך עבודה תורנית

לכבוד הרב שליט"א.

אני עובד במכון תורני להוצאת ספרים, וחלק מהעבודה הוא ללמוד את הגמרא בעיון,
היות והתשלום הוא לפי שעות רציתי לשאול, האם יש בעיה לחשב בדו"ח החודשי את השעות שלמדתי בשבת ובחג, או שאין בכך שום בעיה.

תשובה:

אם זה עבודה שאין הבעל הבית יכול לחזור בו באמצע העבודה, כגון שסוכם עמך שתעשה עבודה על דף פלוני בש"ס, או סימן פלוני בשו"ע וכיוצא בזה, מותר לחשב את השעות שלמדת בשבת ובחג, ובלבד שלא תכתוב שבת=כך וכך שעות, אלא לכתוב סכום כולל של השבוע, או של החודש, שזה נקרא שכר שבת בהבלעה, אך אם בעל הבית יכול לחזור בו באמצע לכתחילה אין להקל לחשב את שכר השבת, ובמקום הצורך אם הינך דחוק לפרנסתך יש להקל.

מקורות:

שו"ע סי' שו סעיף ד, ובמשנ"ב שם ס"ק יט -כ, [והביא שם שדעת השבו"י והא"ר להקל גם באופן שבעה"ב יכול לחזור בו, ונראה שרוצה לומר שאפשר לסמוך עליהם במקום הצורך, אולם הרמ"א מחמיר שם ולכן לכתחילה יש להחמיר].