למה לא מברכים "שעשני יהודי"

למה לא מברכים בברכות השחר במקום שעשני יהודי שלא עשני גוי ולא עשני עבד.

תשובה:
אכן הברכה נתקנה בלשון שלילה של "לא עשני גוי ועבד ואשה", וכן הוא הגירסא לפי דעת הרי"ף והרמב"ם, וכן נהגו, ואמנם יש מהראשונים שהיתה גירסתם בגמרא "שעשני ישראל" [כן הגירסא לדעת הרא"ש ואבודרהם ועוד], אך למעשה הכרעת הפוסקים לומר דווקא בלשון שלילה.

בטעם הדבר כתבו שני טעמים:

א' מאחר ומבואר בגמ' (עירובין יג:) "נמנו וגמרו נוח לו לאדם שלא נברא מאשר שנברא" לכן מברכים בלשון שלילה, שמאחר וכבר נבראנו מודים אנו שלא נבראנו באופן שאיננו זכאים לתורה ומצוות.
טעם נוסף כתבו שברכות אלו באו להורות שכולם [דהיינו גם הגוי גם העבד וגם האשה] הרי נצרכים לעולם אלא שחלקו יותר טוב, ואם כן יש בהם גם שבח בעצם השלילה.
מקורות:
שו"ע סי' מו סעיף ד, ובט"ז (סק"ד) מג"א (סק"ט, ביאור הגר"א, ערוך השלחן (סעיף י).