תקיעת סיכה בפאה בשבת להחזיקה ל"ראש"

לכבוד בית ההוראה
רציתי לשאול אם נשארו סיכות או מסרק בפיאה מלפני שבת, האם מותר להסיר אותם בשבת, והאם מותר להדק חזרה הפיאה למעמד עם סיכות בשבת?

תשובה:

מותר להסיר את הסיכות שנשארו בפאה מלפני שבת, כיון שזה לא לצורך תפיסת פאה חדשה בצורה מיוחדת עד זמן לבישתה, אלא רק להחזיק כל פעם את הפאה על ה"ראש" [בשונה מחולצה חדשה שיש דיעות שיש בזה איסור להסירם בשבת משום תיקון מנא, ואף בזה דעת רוב האחרונים להתיר]

כמו כן מותר להדק פאה למעמד שלה על ידי סיכה, כיון שזה מוגדר כתקיעה ברפיון ולא בחוזק בכלי ועשוי להוציא ולהכניס [מה שאין כן בלוח שעם המחובר לקיר שאין לתקוע בו סיכה עם מודעה כיון שכל דבר שתפוס בקיר אסור לתקוע בו משום בנין בקרקע]