שאל בית והתקלקל הטרמוסטט של הבוילר האם חייב

פלוני שאל בית לפסח. לקראת סוף החג הוא גילה שהטרמוסטט בדוד מים החמים התקלקל מאליו ללא שום קשר לשימוש שלו. האם הוא חייב ע"ז חיוב שואל שחייב אף באונסין? האם יש נ"מ אם הדוד מחובר לקיר או לרצפה – תלוש ולבסוף חברו?

תשובה:

דוד מים החמים, מוגדר לגבי חיובי שואל כקרקע, לדעת רוב הפוסקים כיון שעשוי לשמש את הקרקע ונעשה על דעת לחברו לקרקע, ומשום כך אין לחייב את השואל בתשלום, משום שאי אפשר להוציא ממון על כך, מלבד זאת אם הטרמוסטט התקלקל מסתבר שבשעה ששאל אותו כבר היה על סוף עבודתו, ואם כן אין לזה שוויות ומשום כך גם אין מקום לחייבו