מעשר כספים ממעות שקיבל מביטוח

שאלה:

תכשיטיה של אשתי נגנבו/אבדו וקיבלתי החזר על כך מחברת הביטוח האם עלי להוריד מכך מעשר כספים?

תשובה:

אם כל שנה היה מחשב את הוצאות הביטוח כהוצאות ולא היה משלם על כך מעשר, צריך להפריש מעשר מכל מה שקיבל, אולם אם לא חישב את ההוצאות לביטוח כהוצאות והיה מחשב גם על הממון הזה למעשר כספים, הרי יכול לחשב את הוצאות הביטוח שהיו לו עד עתה כהוצאות, ואת ההפרש שמקבל יותר מזה יתן ממנו מעשר לצדקה.

מקורות:

בספר חסידים סימן קמד כתב "מעשר עני לתת לעניים מעשר מכל אשר ירויח אדם הן בריבית הן להשכיר את עצמו הן מכל דברים אשר בא ליד אדם בריוח אם מצא גניבה או הביאו לו גניבה צריך לעשר ולהפריש כאשר נכתב בפסוק", והגאון רממ"ק ביאר (השבת אבידה כהלכתה פ"י הערה יב) שמסתבר שמדובר שהחזירו לו כסף לאחר שנתייאש, אבל אם החזירו לו הדבר בעצמו פשיטא שאין צריך לעשר, ולגבי ביטוח הביא שם (פ"ח) בשם הגר"נ קרליץ שיכול לנכות את דמי הביטוח כיון שהריווח הגיע רק משום שנתן את הביטוח נחשב לריווח בגלל הוצאות שמנכה את ההוצאות, ולכן תלוי אם חישב את הוצאות הביטוח עד עתה כהוצאות או לא וכמו שנתבאר.