שידוכי בני זוג שאינם שומרים תורה ומצוות

שלום,

האם ישנה בעיה בלשדך בין בני זוג חילונים?

תשובה:

לכתחילה אין ללכת להציע שידוך בין שני בני זוג שידוע לו שלא ישמרו טהרת המשפחה, שהרי על ידי כך מכשילם באיסורי כרת, ועובר על איסור של לפני עיור לא תתן מכשול, ואף אם באים אליו בבקשה לדאוג להם לשידוך כזה, יש להסביר להם בנועם שיש דיני טהרת המשפחה ושעליהם לשומרם כדי שיוכלו לחיות יחד. [ושונה הדבר מסידור חופה וקידושין לזוג כזה שהתירו גדולי הפוסקים מאחר ובין כך הינם חיים ולא שומרים טהרת המשפחה ועל ידי מניעת הסידור חופה וקידושין לא יהיה תועלת ויתכן שאף יהיה גרוע יותר].

במקרה ואינו יכול להימנע מפני דרכי שלום או כשיש חשש שאם לא ישודכו עם חילוני ישתדכו עם גוי, וכן מי שפרנסתו בכך, יש מקום להקל, וצריך שאלת חכם לפני כל מקרה כזה באופן ספציפי.

מקורות:

שו"ת משיב דבר (ח"ב סי' לב) שו"ת אגרות משה (אהע"ז ח"ד סי' פז), שו"ת תשובות והנהגות (ח"א סי' תשל) שו"ת עטרת פז (ח"ב אהע"ז סי' א), אור דוד (ח"א סי' מא).

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. בס"ד

    שלום רב!

    הרב כתב פה "שאסור לכתחילה לסדר בין בני זוג חילונים אשר לא ישמרו על טהרת המשפחה"

    מדוע הרב מונע השתדכות בין בני זוג הרי קוב"ה יצר עולם לשבת ולא לתהו, ועוד שה' רוצה בתשובת עמו .
    מי אנו שניקבע מי יתחתן עם מי אנחנו עושים את ההשתדלות שלנו וה' מסייע בידנו שנקבל שכר מצווה
    מאז בריאת העולם ה' מזווג זיווגים וקורע ימי סוף לגזרים.
    הרי גם ישראל שהיו במצרים שקעו ב מט שערי טומאה ועקב זה לא יגאלו ?!
    ההיתי מצפה מתשובה יותר תומכת בעיניין זה כי המשיח בא עד יכלו הנשמות שבגוף
    מוקיר ומעריכך אליאב
    (סליחה עם יש פה נימה של תוקפנות) זאת לא הכוונה אלא בירור יסוד ההלכה

  2. כמדומני שבמקורות שצויינו בתשובה ישנה תשובה מספקת בזה, אך מאחר והנך עדיין תוהה על כך אשיבך.
    אכן כולנו רוצים בתשובת עם ישראל
    אך אשאלך, בחור חילוני מבקש ממך להביא לו בשר של דבר אחר כדי שיאכלנו, האם תביא לו את זה או לא הרי ה' רוצה שבני אדם יאכלו ולא ירעבו [לא מדובר באופן של חשש מיתה מרעב], כמו כן האם עלינו לעודד גידול בעלי חיים טמאים לאכילת יהודים, שהרי גם זה לא תהו בראה לשבת יצרה.
    מאחר ולצערנו עדיין רבים מהעם לא ראו את אור ה', וכל יום שחיים יחדיו עוברים על איסורי כרת החמורים, האם זהו "לשבת" שה' רוצה.
    האם נעודד חיים בין בני זוג כשאינם נשואים מחמת "שלא תהו בראה"?, ה' באמת רוצה בישובו של עולם אך שיעשה לפי כללי התורה שנתנה לעם ישראל, וגרימת חיי כריתות בפועל הרי זה נתינת מכשול לפני עור, ובודאי אין זה רצונו ית' לגרום מכשול לפני עור.

  3. בס"ד
    שלום רב,

    כבוד הרב הציג בתשובתו משל ובו משווה לכאורה בין נתינת בשר של דבר אחר לחילוני, ובין שידוכי חילונים.

    כמדומני שאין הדבר דומה כלל, הרי בבשר של דבר אחר- "כל מלאכתו לאיסור", אך באשה ההפך הוא הנכון. ודאי שהוא יכול לנהוג באיסור אך מצד השידוך אין פסול- מציאות של גבר ואשה היא מציאות שלמה יותר ונכונה. יכול שיחזרו בתשובה ויחיו בטהרה.

    בכבוד ובהערכה רבה,
    נווה

  4. אתן משל אחר… כמו לבנות בית גדול ויפה ושלם, אבל בלי לתת ברזלים ביציקות… לא הייתי מציע לעמוד מתחת… מדובר בבנין של דבר שבמהותו טוב, אבל העיקר חסר!