אם צריך לבדוק עיתונים מגניזה קודם שנזרקים לאשפה

כבוד הרבנים.
אנחנו מקבלים בדאר הרבה עלונים ועיתונים, האם מותר להשליך אותם לפח עוד לפני שהכנסנו אותם לביתינו או שיש לבדוק אם קיים בהם חשש גניזה?

תשובה:

עיתון או עלון המיועד בעיקרו לדברי חול וכן עלוני צדקה וכדו' אם ידוע שאין שם אף פעם דברי תורה אין חשש לזורקם בכלל, וכיום מקפידים על כך בעיקר בעלוני הצדקה שלא יהיה בהם שום דבר הטעון גניזה, ולכן אין כלל חשש להשליכם לאשפה.

עתון שעיקרו לדברי חול ולפעמים יש שם ציטוטים הטעונים גניזה, מעיקר הדין אין צורך לבודקם כדי לגנוז את המקומות הטעונים גניזה, אך אם עושה כן תבוא עליו ברכה, בפרט יש להקל בכך אם רק הודפסו ולא השתמשו בהם כלל, [כמובן אם יודע שיש באותו עיתון מדור קבוע לדברי תורה יש לו לבדוק ולגנוז את אותו מקום], ויש מקום להקל ביותר אם עוטף את העיתון בשקית וכך משליכו לאשפה.

מקורות:

עי' ספר גנזי הקודש (פרק יד ס"ג וס"ד).