איסור בל תלין בראש כולל

ראש כולל שאינו משלם בזמן את המילגה החודשית בזמן האם עובר על איסור בל תלין.

תודה אברהם שוורץ

תשובה:

אם המקובל בכולל הוא שמשלמים ביום האחרון של החודש, והתשלום הוא אף על יום התשלום, לפעמים הראש כולל עובר בבל תלין. אבל אם התשלום הוא ביום הראשון של החודש שאחריו, וכל שכן במועד מאוחר יותר, בכל ענין אינו עובר על בל תלין.

בכל מקרה אינו עובר רק אם יש כסף בקופת הכולל.

ניתן לקרוא על כך עוד במאמרו של הרב יוסף פליישמן כאן וכן במכתבים למערכת שבעלון המשפט [עלון מס' 2 עמ' 4] כאן

אם המקובל בכולל הוא שמשלמים ביום האחרון של החודש, והתשלום הוא אף על יום התשלום, הראש כולל עובר בבל תלין. אבל אם התשלום הוא ביום הראשון של החודש שאחריו, וכל שכן במועד מאוחר יותר, אינו עובר על בל תלין.

בכל מקרה אינו עובר רק אם יש כסף בקופת הכולל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. השאלה האם כולל נחשב עבודה או תמיכה, אא"כ עושים אברכים חבורות ומבחנים.
    וגם אם אין כסף אם הובטח לאברכים יתכן שיש בזה ענין של אל תאמר.
    וגם יש עשה של ביומו תתן

  2. ראש כולל חייב לשלם לאברכים כפועלים, כן פסק בשו"ת שבט הלוי ח"ח סי' שטו.
    אם אין כסף לקופת הכולל לא עוברים על שום איסור, ככל מעביד שאין לו כסף לשלם לעובד. וראש כולל אינו מתחייב לשלם מכיסו הפרטי רק מקופת הכולל.
    כמובן שאם ראש הכולל יודע שלא יהיה לו לשלם עליו להודיע זאת לאברכים, וכן כתב בספר החינוך מ' תקפ"ח "ראוי לכל בן דעת להיות הכסף בידו טרם ישכור פועלים", אבל אין לראות עוול בכך שלא הודיע, שכל אברך יודע שמצוי שלא יהיה לראש כולל כסף והוא מסתמך על כך שבסוף החודש ימצא תורם וכדו'.
    יש לציין בספר אהבת חסד כותב שאדם מחוייב לדאוג שיהיה לו כסף כדי שיתחייב במצווה, ובעידן ריתחא עלולים להיענש אם לא הביא את עצמו להיות מחוייב במצווה.